Dirigent

Na 12 jaar onder leiding gespeeld te hebben van Gilbert Callebaut, kreeg onze fanfare in de zomer van 2017 een nieuwe dirigent in de persoon van Alain Van de Velde.

Alain werd geboren op 2 maart 1963 te Hamme.20031715_870404416448039_3152725007767611985_n  Hij begon zijn muzikale carrière op zesjarige leeftijd met zijn eerste lessen trompet. Na zijn studie’s aan de Koninklijke Cadettenschool te Laken en de Koninklijke Militaire School besloot Alain een professionele muzikale loopbaan uit te bouwen en begon hij een opleiding aan het Lemmensinstituut in Leuven. Hij behaalde er een tweevoudig laureaatsdiploma voor trompet en muziekgeschiedenis. Daarnaast behaalde hij er ook eerste prijzen voor notenleer, harmonie en een meestergraad voor orkestdirectie. Nadien volgde hij nog een specialisatie natuurtrompet en contrapunt.

In de loop der jaren bouwde Alain Van de Velde een uitgebreide en rijke concertervaring op. Zo was hij gedurende meer dan 10 jaar eerste solo-trompettist bij het Kamerensemble ‘La Chapelle de Lorraine’. Na een opname met ‘Musica Polyphonica’ onder leiding van Louis Devos werd hij als lid van dit ensemble uitgenodigd op het Koninklijk Paleis voor één van de jaarlijkse paleisconcerten. Alain was jarenlang de eerste trompettist van het koperensemble ‘Kalison’, waarmee hij concerten gaf in zowat alle grote Belgische steden. Meermaals werd het ensemble uitgenodigd in Brugge voor de opening van het jaarlijkse wereldvermaarde orgelfestival. Hij was ook jarenlang co-principal solo-cornet bij de brassband ‘Terpsichore’. Deze brassband werd meermaals Belgisch Kampioen en werd als eerste Belgische band ooit uitgenodigd op het Europees kampioenschap in de Royal Alberthall te Londen. Naast dit alles treedt Alain ook vaak op als solist, dit vaak in samenspel met orgel.

Ondertussen staat Alain Van de Velde ook reeds meer dan 20 jaar als dirigent voor verscheidene orkesten. Zo leidt hij momenteel onder meer de Koninklijke Katholieke Fanfare Sint-Jozef van Rupelmonde en het Lokers jeugdorkest LEEJO. Daarnaast is Alain momenteel ook leraar samenspel aan het Lemmensinstituut te Leuven en leraar trompet, samenspel en algemene muziekcultuur aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord te Sint-Niklaas.

Tot slot is Alain vader van 4 zonen, allen ook sterk muzikaal aangelegd. Hij houdt zich dan ook graag bezig met de muzikale opvoeding van zijn kinderen. Daarnaast is Alain een fervent sporter, met een voorkeur voor fietsen en badminton.